Het verhaal

"Ruimtemaken betekent anders kijken naar mijn bedrijf"

Jacqueline Zuidweg, DGA Zuidweg & Partners

“Zuidweg & Partners is natuurlijk niet van mij alleen. Iedere medewerker levert vanuit zijn of haar expertise een wezenlijke bijdrage aan het bedrijf. Onze kracht is juist de betrokkenheid van de medewerkers. Daarom vind ik het ook zo belangrijk dat medewerkers de ruimte krijgen en de ruimte nemen om zich kwetsbaar op te stellen, zowel zakelijk als privé. Want alleen op die manier kom je samen tot verrassende inzichten. En dat is nodig in een tijd waarin de wereld om ons heen steeds sneller verandert. Dat is voor mij ook de toegevoegde waarde van de Ruimtemaker.

Deze unieke aanpak stelt mij in staat om razendsnel naar alle facetten van mijn bedrijf te kijken. Zo heb ik samen met een klein team in zeer korte tijd een goed inzicht gekregen in de dingen die wij goed doen en de dingen die beter moeten. Ik stond echt versteld van de efficiëntie van dit proces. Dat was voor een groot deel te danken aan de goede begeleiding van onze Ruimtemaker, Ronald Visscher. Hij bood ons de vrijheid tijdens het proces en dat leverde een aantal scherpe risicoanalyses en thema’s op die wij als team gaan aanpakken.”

Ruimtemaker

Ronald Visscher

Opdracht:

Als Ruimtemaker begeleid je de dialoog tussen de ondernemer en zijn medewerkers, waardoor bewustwording en inzicht in risico’s ontstaan.

“In twee uur tijd enorm veel geleerd over mijn bedrijf én mijn medewerkers”

“De kracht van Zuidweg & Partners zit ‘m in de betrokkenheid van onze medewerkers”

“Belangrijk dat medewerkers de ruimte krijgen om zich kwetsbaar op te stellen”

Werken met de dialoogkaart

De Ruimtemaker maakt gebruik van de dialoogkaart. Met deze tool is het mogelijk om met selecte groep medewerkers binnen twee uur een aantal relevante risico’s boven tafel te krijgen. De Ruimtemaker behoudt het overzicht en begeleidt het proces. De dialoog staat centraal en de dialoogkaart faciliteert het gesprek.

Na een korte introductie en uitleg over de dialoogkaart [start] stellen de medewerkers zich aan elkaar voor [stap 1 - kennismaken] door middel van een kort en persoonlijk profiel. Op deze manier komen collega’s meer te weten over elkaars persoonlijke ambities en drijfveren. Daarna krijgen de medewerkers [stap 2 - over het hoofd] een aantal plaatjes en filmpjes te zien, waarbij snel duidelijk wordt dat mensen snel iets over het hoofd zien als de focus ontbreekt. Vervolgens [stap 3 - ambitie] schrijft elke medewerker op wat volgens hem of haar de belangrijkste ambitie van het bedrijf is. Als blijkt dat het bedrijf volgens de medewerkers ambities heeft die van elkaar verschillen, is dit uiteraard voer voor discussie. Dan volgt de continuïteitsquiz [stap 4 - continuïteitsquiz] waar medewerkers worden geconfronteerd met de manier waarop bedrijven omgaan met risico’s. Tijdens het ‘ruimtemaken’ [stap 5 - ruimtemaken] kiezen de medewerkers de drie risicogebieden die de grootste bedreiging vormen voor de continuïteit van het bedrijf. Ook de oorzaken en gevolgen van deze risico’s worden benoemd. Bij ‘ruimtezien’ [stap 6 - ruimtezien] wordt de medewerkers gevraagd tot welke inzichten zij zijn gekomen. Nadat deze inzichten onderling gedeeld zijn, is het tijd om af te sluiten en te evalueren [stap 7 - afsluiten en evalueren].

Zuidweg & Partners biedt, als onafhankelijk bemiddelaar, schuldhulpverlening aan ondernemers en ex-ondernemers in het MKB. Het bedrijf is in 1994 opgericht door Jacqueline Zuidweg. In de loop der jaren is Zuidweg & Partners uitgegroeid tot een florerend bedrijf met meerdere vestigingen in Nederland. Naast het oplossen van financiële problemen van ondernemers biedt Zuidweg & Partners ook opleidingen aan voor uitvoerders van schuldhulpverlening en professionele dienstverleners rondom de ondernemers. In 2012 werd Jacqueline Zuidweg uitgeroepen tot zakenvrouw van het jaar.
Over Zuidweg & Partners
De ruimtemakers

Kies een Ruimtemaker voor uw onderneming

Ruimtemakers zijn een streng geselecteerde en speciaal opgeleide groep onafhankelijke risicoadviseurs. Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Kies de Ruimtemaker die het best bij u past, vul uw gegevens in en dan neemt hij of zij snel contact met u op.

Contact met een Ruimtemaker 

Of vind er een bij u in de buurt

Vul uw postcode in

Volg de Ruimtemakers