Het verhaal

"Je maakt risico's inzichtelijk door de dialoog aan te gaan met medewerkers"

Roger Rutten, Directeur Beuken'Essers

“Naast mijn werk als Ruimtemaker, ben ik ook schilder. Ik maak abstract en expressionistisch werk. Schilderen is mijn passie en ik leg heel mijn ziel en zaligheid in het doek. Voor mij is schilderen een creatief proces dat veel overeenkomsten vertoont met mijn werk als Ruimtemaker.

Voordat ik begin met schilderen, zit mijn hoofd al vol ideeën over hoe het moet worden. Ik leg mijn materialen klaar, rangschik de kleuren. Op het moment dat ik mij over het canvas buig, komt alles samen. De energie giert door mijn lijf, maar in mijn hoofd is het rustig omdat ik precies weet waar ik mee bezig ben. Dit is ook de manier waarop ik invulling geef aan mijn rol als Ruimtemaker. Samen met de medewerkers van een bedrijf ga ik op zoek naar antwoorden. Wat gaat er goed? Wat kan er beter? Op die manier komt er uiteindelijk een enorme schat aan informatie uit de onderstroom van de organisatie boven water. Als Ruimtemaker is het mijn taak om medewerkers eventuele risico’s te laten benoemen. Maar het gaat verder. We focussen ook op oplossingen en het benutten van kansen.”

Ruimtemaker

Roger Rutten

Opdracht:

"Moeilijke dingen makkelijk maken"

“Als Ruimtemaker is het mijn doel om ingewikkelde dingen makkelijk maken”

“Samen met de medewerkers van een bedrijf ga ik op zoek naar antwoorden. Wat gaat er goed? Wat kan er beter?”

“Schilderen is een creatief proces dat veel overeenkomsten vertoont met mijn werk als Ruimtemaker”

Werken met de dialoogkaart

De Ruimtemaker maakt gebruik van de dialoogkaart. Met deze tool is het mogelijk om met selecte groep medewerkers binnen twee uur een aantal relevante risico’s boven tafel te krijgen. De Ruimtemaker behoudt het overzicht en begeleidt het proces. De dialoog staat centraal en de dialoogkaart faciliteert het gesprek.

Na een korte introductie en uitleg over de dialoogkaart [start] stellen de medewerkers zich aan elkaar voor [stap 1 - kennismaken] door middel van een kort en persoonlijk profiel. Op deze manier komen collega’s meer te weten over elkaars persoonlijke ambities en drijfveren. Daarna krijgen de medewerkers [stap 2 - over het hoofd] een aantal plaatjes en filmpjes te zien, waarbij snel duidelijk wordt dat mensen snel iets over het hoofd zien als de focus ontbreekt. Vervolgens [stap 3 - ambitie] schrijft elke medewerker op wat volgens hem of haar de belangrijkste ambitie van het bedrijf is. Als blijkt dat het bedrijf volgens de medewerkers ambities heeft die van elkaar verschillen, is dit uiteraard voer voor discussie. Dan volgt de continuïteitsquiz [stap 4 - continuïteitsquiz] waar medewerkers worden geconfronteerd met de manier waarop bedrijven omgaan met risico’s. Tijdens het ‘ruimtemaken’ [stap 5 - ruimtemaken] kiezen de medewerkers de drie risicogebieden die de grootste bedreiging vormen voor de continuïteit van het bedrijf. Ook de oorzaken en gevolgen van deze risico’s worden benoemd. Bij ‘ruimtezien’ [stap 6 - ruimtezien] wordt de medewerkers gevraagd tot welke inzichten zij zijn gekomen. Nadat deze inzichten onderling gedeeld zijn, is het tijd om af te sluiten en te evalueren [stap 7 - afsluiten en evalueren].

Samen met Noud Beckers geeft Roger Rutten leiding aan Beuken’Essers, een full-service bureau voor ondernemers en particulieren. Het bureau, gevestigd in Maastricht-Airport, bestaat al meer dan honderd jaar en is gespecialiseerd in risicobeheer, verzekeringen, hypotheken en pensioenen. In een financieel snel veranderende wereld, vormt Beuken’Essers een vertrouwd en helder baken voor advies en bemiddeling op alle financiële gebieden, waarbij de belangen van de klant altijd het uitgangspunt zijn. Beuken’Essers werkt vanuit de filosofie dat elke samenwerking begint met een persoonlijke en wederzijdse vertrouwensband. Alleen dan kunnen risicovraagstukken en verzekeringsrisico’s optimaal vertaald worden in een helder en begrijpelijk advies.
Over Beuken'Essers
De ruimtemakers

Kies een Ruimtemaker voor uw onderneming

Ruimtemakers zijn een streng geselecteerde en speciaal opgeleide groep onafhankelijke risicoadviseurs. Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Kies de Ruimtemaker die het best bij u past, vul uw gegevens in en dan neemt hij of zij snel contact met u op.

Contact met een Ruimtemaker 

Of vind er een bij u in de buurt

Vul uw postcode in

Volg de Ruimtemakers