Het verhaal

"Dankzij de online dialoogtool hebben we veel risico's kunnen elimineren"

Jorrit Vervoordeldonk, Technisch Manager Nuon Solar Team

“Met zestien studenten van de TU Delft hebben wij twee jaar lang hard gewerkt om de beste zonneauto op vier wielen te bouwen. Dat is gelukt, want in 2013 hebben wij de World Solar Challenge in Australië gewonnen. Als technisch manager van het Nuon Solar Team, was ik verantwoordelijk voor de coördinatie en integratie van alle technische aspecten in en rondom de zonneauto. Je kunt je voorstellen dat daar veel bij komt kijken en dat alle details moeten kloppen. Om iedereen bewust te maken van alle mogelijke risico’s hebben we gebruik gemaakt van de online dialoogtool. Voor alle teamleden was het een ideaal middel om snel en efficiënt onze zorgen en oplossingen met elkaar te bespreken. We hebben ook de teams die ons zijn voorgegaan benaderd om zo te lering te trekken uit de lessen van het verleden.

Het gebruik van de online dialoogtool heeft echt geleid tot een aantal concrete resultaten. Zo hebben we het risico op klapbanden getackeld. Door gebruik te maken van een zeiltje tijdens de stops stonden de banden niet langer op het hete asfalt. Ook hebben we maatregelen genomen om te voorkomen dat de zonneauto beschadigd zou raken tijdens het transport naar Australië. De online dialoogtool heeft dus een wezenlijke bijdrage geleverd aan ons succes!”

Ruimtemaker

Rogier Jonkman

Opdracht:

"Risicomanagement is meer dan cijfers"

“Online dialoogtool heeft een wezenlijke bijdrage geleverd aan de overwinning”

“Als je wilt winnen, moet je oog hebben voor alle details”

“We hebben het risico op klapbanden getackeld door gebruik te maken van een zeiltje op het asfalt. De oplossing kan soms heel simpel zijn.”

Werken met de dialoogkaart

De Ruimtemaker maakt gebruik van de dialoogkaart. Met deze tool is het mogelijk om met selecte groep medewerkers binnen twee uur een aantal relevante risico’s boven tafel te krijgen. De Ruimtemaker behoudt het overzicht en begeleidt het proces. De dialoog staat centraal en de dialoogkaart faciliteert het gesprek.

Na een korte introductie en uitleg over de dialoogkaart [start] stellen de medewerkers zich aan elkaar voor [stap 1 - kennismaken] door middel van een kort en persoonlijk profiel. Op deze manier komen collega’s meer te weten over elkaars persoonlijke ambities en drijfveren. Daarna krijgen de medewerkers [stap 2 - over het hoofd] een aantal plaatjes en filmpjes te zien, waarbij snel duidelijk wordt dat mensen snel iets over het hoofd zien als de focus ontbreekt. Vervolgens [stap 3 - ambitie] schrijft elke medewerker op wat volgens hem of haar de belangrijkste ambitie van het bedrijf is. Als blijkt dat het bedrijf volgens de medewerkers ambities heeft die van elkaar verschillen, is dit uiteraard voer voor discussie. Dan volgt de continuïteitsquiz [stap 4 - continuïteitsquiz] waar medewerkers worden geconfronteerd met de manier waarop bedrijven omgaan met risico’s. Tijdens het ‘ruimtemaken’ [stap 5 - ruimtemaken] kiezen de medewerkers de drie risicogebieden die de grootste bedreiging vormen voor de continuïteit van het bedrijf. Ook de oorzaken en gevolgen van deze risico’s worden benoemd. Bij ‘ruimtezien’ [stap 6 - ruimtezien] wordt de medewerkers gevraagd tot welke inzichten zij zijn gekomen. Nadat deze inzichten onderling gedeeld zijn, is het tijd om af te sluiten en te evalueren [stap 7 - afsluiten en evalueren].

De World Solar Challenge is een race voor zonnewagens die tweejaarlijks in Australië wordt gehouden. Het Nuon Solar Team neemt voor de zevende keer deel aan de World Solar Challenge. Dit team bestaat elke editie uit een nieuwe groep studenten van de TU Delft. Sinds de eerste deelname in 2001 wist Nuon Solar Team vier overwinningen op rij te behalen. In 2009 en 2011 eindigde het team op een tweede plaats. Doel was om de titel weer terug te halen naar Delft. Makkelijker gezegd dan gedaan. De uitdaging van het Nuon Solar Team was in 2013 groter dan ooit. Voor het eerst werd er namelijk gereden in zonnewagens met vier in plaats van drie wielen. Het Nuon Solar Team bouwde twee jaar lang aan de Nuna7, een vierwielige auto die rijdt op pure zonne-energie. De beloning voor het harde werk kwam op 13 oktober 2013 in Adelaide, waar het Nuon Solar Team de felbegeerde titel in de wacht wist te slepen.
Over het Nuon Solar Team
De ruimtemakers

Kies een Ruimtemaker voor uw onderneming

Ruimtemakers zijn een streng geselecteerde en speciaal opgeleide groep onafhankelijke risicoadviseurs. Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Kies de Ruimtemaker die het best bij u past, vul uw gegevens in en dan neemt hij of zij snel contact met u op.

Contact met een Ruimtemaker 

Of vind er een bij u in de buurt

Vul uw postcode in

Volg de Ruimtemakers